بیوفیدبک در فیزیوتراپی به درمان مشکلات اسکلتی عضلانی زیادی مانند تقویت عضلات ضعیف، اختلال مفصل گیجگاهی و بی اختیاری ادرار کمک می‌کند.

بیوفیدبک چیست؟

بیوفیدبک تکنیکی درمانی است که در آن افراد برای بهبود سلامت خود با استفاده از امواج حاصل از بدن خودشان آموزش می‌بینند. در بیوفیدبک به حسگرهای الکتریکی وصل می‌شوید که این حسگرها اطلاعاتی را در مورد اعصاب و عضلات و فعالیت‌های خودمختار بدن اندازگیری و پردازش می‌کنند و در قالب فیدبک صوتی یا تصویری به بیمار و پزشک معالج وی نشان می‌دهند.

دستگاه بیوفیدبک چگونه به بیمار کمک می‌کند؟

با استفاده از فیدبک‌های صوتی و تصویری فرد می‌تواند کنترل بهتری بر روی عملکرد اندام‌هایش به دست بیاورد. حسگرهای بیوفیدبک به شما می‌آموزد که چگونه تغییرات ظریف و ماهرانه‌ای در بدن خود، مثلا آرام کردن برخی ماهیچه‌ها را به تدریج انجام دهید تا به آنچه می‌خواهید، برای مثال کاهش اسپاسم عضلانی، برسید.

در ابتدا با وسایل دیداری و شنیداری به فرد آموزش داده می‌شود که کنترل روی اعمال بدن به دست آورد، سپس بدون کمک دستگاه این کنترل انجام می‌گیرد و با ادامه تمرین، مهارت‌ها بیشتر می‌شود.

یکی از کاربردهای بیوفیدبک، بازآموزی عضلانی است. برای این منظور دستگاه بیوفیدبک باید سیگنال‌های الکتریکی را از عضلات دریافت کند. سپس دستگاه این سیگنال‌ها را به شکلی که برای بیمار قابل درک باشد ترجمه می کند، شاید به صورت چشمک زدن نور لامپ یا فعال شدن بوق هنگام افزایش انقباض باشد.

اگر بیمار بخواهد انقباض عضلات را کاهش دهد، باید سعی کند که چشمک زدن نور یا بوق زدن را کم کند. در این حالت فعالیت و انقباض عضلانی اندازه‌گیری می‌شود. بیمار مرتبا بازخورد انقباضات را در مانیتور مشاهده می‌کند و سعی می‌کند خود را به هدف نزدیک‌تر کند.

کاربردهای بیوفیدبک

بیوفیدبک در درمان طیف وسیعی از شرایط عصبی و عضلانی مثل اختلالات ماهیچه لگن (بی اختیاری ادرار فوری و فشاری، بی اختیاری مدفوع و یبوست و … )، ضعف ماهیچه‌ها به خاطر سکته، کمر درد، سر درد، اختلالات اضطراب، بازسازی عضلات پس از آسیب، دندان قروچه، دردهای تنشی، مشکلات معده ای-روده‌ای مثل سندرم روده تحریک پذیر، حالت تهوع و استفراغ، فلج بلز و … موثر است.

این درمان عمدتاً در بیماری هایی به کار برده می شود که داروها در درمان موفق نیستند.

در کلینیک فیزیوتراپی بهروزی از بیوفیدبک برای کمک به درمان مشکلات اسکلتی عضلانی زیادی استفاده می شود از جمله:

۱) بی اختیاری ادراری

۲) کاهش ترمور در بیماری‌های مغز و اعصاب مثل MS و پارکینسون

با استفاده از بیوفیدبک، بیمار عضلاتی را که باعث لرزش و ترمور می‌شوند می‌شناسد و سعی می‌کند فعالیت آنها را تعدیل کند.

۳) بازآموزی عضله بعد از عمل جراحی انتقال تاندون

گاهی اوقات به علت فلج شدن بعضی اعصاب و عضلات نغذیه شده توسط آنها، آسیب و یا پارگی غیر قابل ترمیم عضله، مشکلات مادرزادی و …، یک سری از عضلات که حرکت خاصی را انجام می‌دهند غیرفعال می‌شوند.

در این موارد جراح از تاندون ترانسفر برای بازگرداندن حرکتی که از بین رفته استفاده می‌کند. به این ترتیب تاندون دیگری وظیفه تاندون آسیب دیده قبلی را به عهده می­‌گیرد. با این کار در واقع یک عضله را وادار می‌کنیم که حرکت دیگری را انجام دهد. برای یادگیری این عضله از بیوفیدبک استفاده می شود.

۴) ریلکسیشن عضلاتی که دچار اسپاسم شده‌اند.

بیوفیدبک میزان فعالیت لحظه‌ای عضله را نشان می‌دهد. عضلاتی که دچار اسپاسم می‌شوند فعالیت بیش از حد دارند. با اتصال دستگاه بیوفیدبک بیمار یاد می‌گیرد که چگونه عضلات خود را آرام کند.

۵) انقباض عضلات مهار شده

گاهی اوقات پس از گچ گرفتن طولانی مدت و یا به دنبال سکته و فلج مغزی، بعضی از عضلات مهار می‌شوند. با استفاده از بیوفیدبک، بیمار یاد می‌گیرد که چگونه گروه عضلات هدف را منقبض و عضلات اطراف را آزاد کند.

۶) تقویت عضلات ضعیف

استفاده از بیوفیدبک با ایجاد فیدبک برای بیمار، کمترین انقباض عضله را هم به بیمار نشان می‌دهد و بیمار را به افزایش انقباض ترغیب می‌کند.

۷) درمان بعضی از مشکلات و دردهای مزمن

در بعضی از مشکلات مزمن، علت اصلی ضعف و یا مهار یک گروه عضلانی و افزایش فعالیت گروه دیگری از عضلات به جای آنها است. مثلا در کمردرد در اکثر مواقع علت ایجاد درد، ضعف عضلات مولتیفیدوس کمری و عضله عرضی شکم می‌باشد.

این عضلات، عضلات کوچکی هستند و یادگیری انقباض آنها برای بیمار مشکل است. با استفاده از بیوفیدبک بیمار یاد میگیرد که این عضلات را منقبض کند و درد خود را کاهش دهد.

۸) گیرافتادگی و بی ثباتی شانه

۹) اختلال مفصل گیجگاهی

۱۰) بازآموزی الگوی صحیح حرکت بعد از آسیب در ورزشکاران

۱۱) کمک به بازگشت حرکت در بیماران قطع نخاع، سکته مغزی، ضربه مغزی و …

کلینیک بهار، مرکز بیوفیدبک در مشهد

پس از اختراع تکنولوژی بیوفیدبک، شاهد کاهش بسیاری از دشواری‌های مسیر درمان بودیم. بیوفیدبک با چند بعدی نمودن درمان، نتیجه مطلوب‌تری را برای بیماران به ارمغان آورد. درگیر نمودن همزمان حس شنوایی، بینایی و لامسه از مزایای این روش درمانی است که با افتخار، مرکز بیوفیدبک بهار سابقه درخشانی در این امر دارد.

طیف وسیعی از بیماران در مرکز مجهز فیزیوتراپی بهروزی با مشکلاتی نظیر بی اختیاری، سکته مغزی، آسیب نخاعی، فلج بلز و … با این روش، درمان موفقیت آمیزی داشتند.

1 1 رای
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
دیدن همه ی کامنت ها