مشاوره تغذیه نوعی خدمات است که به افراد برای داشتن برنامه غذایی سالم و مفید کمک میکند.
همچنین مشاوره تغذیه طیف وسیعی از نیازها را پوشش میدهد و افراد برای کم یا زیاد کردن وزن، آگاهی از نیازهای غذایی کودکان خود در دوران رشد یا هنگام مواجهه با بیماریهای خاص از جمله دیابت و فشارخون از آن بهره میبرند.
نوع تغذیه در گروههای مختلف با توجه به اینکه از جانب بسیاری از افراد مورد بیتوجهی قرار میگیرد، یکی از مهمترین مسائلی است که مشاوره تغذیه بر آن تاکید دارد. درواقع یک تغذیه نامناسب میتواند منجر بهبروز مشکلات بسیاری برای فرد بشود.
درعینحال ورزشکاران، کودکان و نوجوانان، سالمندان و مادران در دوران بارداری میبایست با یک نظارت دقیق بهاستفاده از موادغذایی بپردازند تا بتوانند سلامتی خود را تضمین نمایند. همه این مسائل ضرورت بهره بردن از مشاوره تغذیه را بیشازپیش نشان میدهد که در ادامه درباره آن صحبت خواهیم کرد.
مشاوره تغذیه
مشاوره تغذیه علمی است که به شما کمک میکند چطور با تغییر عادات غذاییتان، به اهدافی که تمایل دارید، دست پیدا کنید. در حقیقت متخصصین تغذیه به خوبی از ویژگیهای مواد غذایی و میزان نیازهای بدن افراد مختلف آگاهی دارند. در طی یک جلسه مشاوره تغذیه، پزشک با در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر قد، وزن، سن، سلامت جسمی یا بیماری، برنامه غذایی را برای شما تهیه میکند که میزان کالری دریافتی در هر وعده غذایی و مجموع کالری روزانه شما بهخوبی در آن مشخص شده است.
چه افرادی به مشاوره تغذیه نیاز دارند؟
مشاوره تغذیه با هدف افزایش یا کاهش وزن
عمدهترین مراجعین به مراکز تغذیه افرادی هستند که میخواهند وزن خود را افزایش یا کاهش دهند. با توجه به ناکارآمدی برخی رژیمهای فردی یا مشکلاتی مثل بیارادگی، افراد تمایل دارند تا این تغییرات را زیر نظر یک متخصص تغذیه انجام دهند.
مشاوره تغذیه در دوران بارداری و شیردهی
بدن خانمها در طی دوران بارداری و شیردهی، به مواد مغذی بسیاری نیاز دارد تا بتوانند شرایط رشدی مطلوبی را برای فرزندشان ایجاد کنند. علاوه بر مواد غذایی مناسب، استفاده از مکملهایی مثل آهن و کلسیم نیز در این دوران توصیه میشود. کمک گرفتن از یک مشاور تغذیه مطمئن در این ایام، باعث میشود از رسیدن مواد غذایی مطلوب، به حد کافی به بدنتان مطمئن باشید.
مشاوره تغذیه برای سنین رشد
یکی از اصلیترین دغدغههای والدین برای فرزندشان این است که او رشد مطلوبی به ویژه از نظر قدی داشته باشد. نیاز بدن به مواد غذایی در سنین رشد، به ویژه اوایل نوجوانی و بلوغ، افزایش بسیاری پیدا میکند. علاوه بر نیاز به مواد غذایی با شروع عادت ماهیانه در دختران، بدن آنها به دریافت آهن بیشتری نیاز پیدا خواهد کرد. تمامی این مسائل در کنار یکدیگر باعث میشود تا والدین فرزندانشان را در سنین بلوغ، برای دریافت مشاوره تغذیه نزد متخصص ببرند.
مشاوره تغذیه برای سالمندان
نکات بسیاری هستند که اهمیت تغذیه و دریافت مشاوره تغذیه را در سنین سالمندی افزایش میدهند. کاهش فعالیت و سکون بیشتر، یکی از این دلایل است که میتواند مشکلاتی نظیر چاقی را برای سالمندان ایجاد کند. علاوه بر این سالمندان در گروه افراد آسیب پذیر به لحاظ ابتلا به انواع بیماریها مثل فشارخون یا دیابت هستند و تغذیه سالم در جلوگیری از ابتلا یا کنترل نشانههای این قبیل بیماریها، تأثیر بسیاری دارد. سالمندان گروه سنی هستند که برای حفظ شادابی و فعالیت در جامعه، به یک تغذیه سالم و برنامه فعالیت منظم، بیش از هر چیز نیاز دارند.
مشاوره تغذیه برای افراد در حال ترک
افرادی که در حال ترک کردن اعتیاد هستند نیاز مبرمی به مشاوره تغذیه دارند چراکه به آنان کمک میشود تا دوران ترک را راحت تر سپری کنند. همچنین این افراد در شرایطی به سر میبرند که بدن آنها به موادی برای بازیابی و افزایش سیستم ایمنی نیاز دارد. مشاوران تغذیه در این راستا میتوانند به فرد کمک کنند که با توجه به نوع مادهای که به آن اعتیاد داشتهاند برنامه تغذیهای مناسبی را در پیش بگیرند و بتوانند هرچه سریعتر توان و قدرت جسمانی خود را به دست آورده و به روال طبیعی زندگی خود بازگردند. همچنین کمترین آسیب را به کلیه، کبد و دیگر اندامهای خود بزنند.
مشاوره تغذیه برای بیماریهای خاص
بیماریهایی نظیر فنیل کتونوریا، سرطان، مشکلات کلیوی و متابولیکی که میتوانند در تمام دوران زندگی از نوزادی تا پیری رخ دهند، نیازمند رعایت رژیم غذایی خاصی هستند که میبایست زیر نظر متخصص تغذیه صورت بگیرد.
بیماریهای روانی و مشاوره تغذیه
بعضی از بیماریهای روانی که به طور کلی، اختلالات خوردن نامیده میشوند، از جمله مشکلاتی هستند که نیاز به توجه ویژه از جانب مشاوره تغذیه دارند. این بیماریها علی رغم منشأ عصبی، به دلیل مشکلاتی که در زمینه تغذیه ایجاد میکنند، معمولاً به عنوان بیماریهای تغذیهای شناخته شده و بیماران به پزشک تغذیه مراجعه میکنند. یک مشاور تغذیه آگاه میبایست با شناخت نشانهها، زمینههای لازم برای ارجاع به متخصصین سلامت روان را ایجاد نماید.
در کنار ارجاع به متخصصین سلامت روان، برای درمان این اختلالات و بهخصوص بیماری بیاشتهایی عصبی، به حضور مشاوران تغذیه برای بازگرداندن فرد به وزن عادی، نیاز است. برای آشنایی بیشتر با اختلالات خوردن کلیک کنید.
در انتخاب مشاور تغذیه به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟
تخصص
مهمترین نکته برای انتخاب یک مشاور تغذیه، میزان تخصص او در زمینه موردنظر است. پیش از اینکه برای دریافت مشاوره تغذیه اقدام کنید، راجع به صلاحیت علمی، شماره نظام پزشکی و سایر موارد در این زمینه پرس و جو کنید
تجربه کافی
علاوه بر تخصص، داشتن تجربه کافی، یکی دیگر از شروط لازم برای انتخاب مشاور تغذیه میباشد. آیا مشاوری که انتخاب کردهاید در زمینه موردنظر شما تجربه کافی یا سابقه درمانهای موفق را دارد؟
تناسب برنامهها با شرایط شما
بعضی از متخصصان تغذیه نوع و حجم غذای هر وعده از مراجعین خود را مشخص میکنند. بعضی از آنها به جلسات پیگیری هفتگی یا دست کم چندین بار در ماه اعتقاد دارند؛ اما برخی دیگر، صرفاً کلیاتی از حجم هر وعده غذایی و خوراکیهایی که در هر وعده میتوانید مصرف کنید را مشخص میکنند و یا به جلسات پیگیری ماهیانه اعتقاد دارند. برای اینکه بتوانید جلسات مشاوره خود را ادامه بدهید، دقت کنید که برنامه دریافتی تا چه حد با شرایط شما همخوانی دارد. شما میتوانید مناسب ترین برنامهها را از مشاوران ما در مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی به صورت تلفنی و حضوری دریافت نمایید.
سؤالات متداول
مشاوره تغذیه برای سالمندان چه لزومی دارد؟
مشاوره تغذیه برای این گروه سنی میتواند از ابتلا به بیماریهای مزمن جلوگیری کند و یا عوارض آنها را کاهش دهد. همچنین میتواند باعث سلامتی و طول عمر مناسب در این گروه سنی باشد. در کنار این مسئله معمولا سالمندان بعد از بازنشستگی با اضطراب و افسردگی ممکن است مواجه شوند و از آنجایی که تغذیه با این اختلالات ارتباط دارد، ضرورت بهره بردن از مشاوره تغذیه را دوچندان میکند.